Backgammon

Backgammonin arvellaan olevan kotoisin Iranista, rajaseuduilta Afganistanin läheltä, mutta nimi backgammon puolestaan englannin sanoista back joka tarkoittaa takapuolista sekä gamen sanasta peli. Sitä pelataan laudalla, ja yhtä aikaa voi pelata kaksi pelaajaa. Molemmilla on käytössä 15 nappulaa, joiden pelialue on 24 kiilan välissä, ja niitä liikutetaan noppien silmäluvun mukaan. Pelin voittaa se, joka nopeiten saa omat nappulansa pois pelialueelta eli laudalta, joten nopeus ratkaisee.

Pelin säännöt ovat yksinkertaiset, mutta erilaisia strategioita ja parhaita mahdollisia noppayhdistelmiä aloituksia kohtaan on tutkittu paljon. Laudan 24 jakaantuvat molemmin puolin lautaa, ja ne ovat numeroitu. Pelaajat liikkuvat vastakkaisiin suuntiin eli toinen myötäpäivään, toinen vastapäivään ja molemmat aloittavat kiilasta 24, jossa on kaksi molempien nappulaa. Muut nappulat asetetaan kiiloille niin, että kolme on 8 kiilalla, ja viisi kiiloilla 6 ja 13. Omalla puolella olevia kiiloja kutsutaan kotikentäksi, eikä pelaava voi kotiuttaa nappuloita, jos ne eivät ole kaikki omalla puolella.

Nopat ratkaisevat kuinka monta askelta nappulat siirtyvät. Esim. noppien silmäluvut ovat 4+5 jolloin toinen nappula siirtyy 4, toinen viisi eteenpäin. Jos heitolla saadaan tuplat esim. 3+3, saa pelaaja siirtää nappuloitaan tuplana. Ennen peliä yleensä sovitaan moneen pisteeseen pelataan, ja pisteitä saa yhdestä kolmeen riippuen siitä, onko vastustaja saanut yhtään nappulaa kotiutettua.