Pelien väreistä

Peleissä hyödynnetään värejä monin eri tavoin. Pelaaja ei ehkä itse tule ajatelleeksi erilaisten pelien värivalintoja, mutta niillä voi olla alitajuisia vaikutuksia pelikokemukseen. Samaan tapaan kuin värit voivat vaikuttaa meihin pelien ulkopuolellakin.

Sähäkkä punainen yhdistetään peleissä usein voimakkaisiin ja nopeatempoisiin elementteihin. Vihreä on puolestaan luonnon ja maanläheisen energian väri. Keltainen voi tuoda peliin iloista ja nuorekasta ilmettä ja sininen on vuorostaan luovuuden ja rauhoittumisen väri. Nämä ovat tietysti ronskeja yleistyksiä, mutta ne voivat toimia silti jonkinlaisina esimerkkeinä siitä, kuinka värejä käytetään peleissä.

Värisävyllä on väliä

Itse värin lisäksi sen sävyllä voi olla vaikutusta pelaajan kokemukseen. Aikaisemmin sanottiin, että keltainen on usein iloisuuteen yhdistettävä väri, mutta sen tietyt sävyt voivat saada aikaan jopa päinvastaista tunnelmaa. Keltaisesta voidaan valita tunkkainen ja murretumpi sävy, jolloin sen vaikutus kokemukseen on toisenlainen. Samaan tapaan vihreä voi peleissä toki edustaa luonnollisuutta, mutta kun siitä tekee kirkkaan neonvärin, muuttuu vaikutelma toisenlaiseksi. Usein kirkkaat värit ovatkin tyypillisiä valintoja nopeatempoisiin peleihin. Esimerkiksi kulttiklassikoksi nousseessa vauhdikkaassa Tetriksessä, näkee usein neonvärejä.

Värien luova soveltaminen

Taidokkaasti kehitetyissä peleissä näitä edellä esiteltyjä yleistyksiä sovelletaan luovasti. Onkin mielenkiintoista seurata kuinka pelien kehittäjät kokeilevat yllättäviä tapoja käyttää värejä. On myös hyvä muistaa, että väreillä ei ole täysin samanlainen vaikutus eri ihmisiin ja ihmiset ovat yksilöitä, joille eri värit merkitsevät erilaisia asioita. Katso netistä juttu, jossa kirjoitetaan siitä, mitä lempivärin merkitys kertoo ihmisestä.