Mahjong

Moni on varmaan tullut pelanneeksi mahjongia tietokoneella, eikä ole tullut ajatelleeksi, että sitä on pelattu ja pelataan yhä uhkapelinä. Alkuperäinen peli kun jonkin verran eroaa tästä versiosta.

Alkujaan se on lähtenyt maailmalle todennäköisemmin Kiinasta, mutta pelin varhaisvaiheita ei ole kovin tarkkaan saatu jäljitettyä. Mahjong on myös ollut kielletty Kiinassa, sillä kommunistisen puolueen mielestä maassa ei tehty töitä ollenkaan, ihmiset pelasivat rahasta päivin ja öin. Totta tai ei, edelleenkin sivistyneet kiinalaiset pitävät sitä rahvaan pelinä, eikä ole sopivaa antaa ymmärtää osaavansa peliä pelata, vaikka siitä pidetään ihan maailmanmestaruuskilpailuja.

Pelivälineenä käytetään pelinappuloita, jotka muistuttavat tiiliä. Ne on jaettu numerotiiliin eli maihin, kunnianarvoisiin eli arvotiiliin sekä bonustiiliin. Yhteensä nappuloita on säännöistä riippuen 144–158. Nämä tiilet jaetaan vielä ryhmän sisällä alaryhmiin, joissa kolikot, bambut sekä wanit muodostavat kolme maata numerotiilissä, neljä ilmansuuntaa ja kolmenväriset lohikäärmeet muodostavat arvotiilet sekä kukat ja vuodenajat muodostavat bonustiilet. Kaikki tiilet yhteensä edustavat eri asioita, kolmea aarretta (taivas, maan ja ihmisen kolmijako). Maa on yhtä kuin ihminen, ilmansuunta on tila ja taivas yhtä kuin aika. Bonustiilien symboli on yksinkertaisesti satunnainen onni. Tiilien lisäksi tarvitaan kaksi kuusisivuista arpakuutiota, neljä pyöreää kiekkoa sekä pistetikkuja.

Tavoitteena on saada pisteellisesti mahdollisimman hyvä käsi mahdollisimman nopeasti.