Mobiilipelaaminen

Pelaaminen on yhä suositumpi ajanviete ja erilaisia pelialustoja on monia. Tietokoneet, pelikonsolit, käsipelikonsolit sekä vastaavat ovat saaneet viime vuosina vakavasti otettavan haastajan mobiililaitteista, kuten älypuhelimista sekä tableteista. Mobiililaitteissa on yhä parempia suorittimia, jotka mahdollistavat monipuolisempia ja visuaalisesti näyttävämpiä pelejä.

Eräiden lähteiden mukaan mobiilipelaaminen on syrjäyttänyt konsoli- ja tietokoneella tapahtuvan pelaamisen jo viime vuonna 2015 ja nykyistä katukuvaa tarkastelemalla on helppo uskoa näin nimenomaan käyneen. Mobiilipelaamisen ehdoton valtti on siinä, ettei käyttäjä ole enää sidottu nököttämään sohvalla tai tietokoneen ääressä mikäli haluaa pelata suosikkipeliään. Sama etu oli aikoinaan myös käsikonsoleilla, kuten Nintendo DS:llä, mutta niistä puuttui älypuhelimien mobiiliominaisuudet. Älypuhelimet ja tabletit ovatkin jo syrjäyttäneet käsikonsolit lähes kokonaan. Monella on nostalgisia muistoja vanhasta GameBoy:sta jonka kaikki pelit on onneksi saatavilla muunnettuna nykyisille mobiililaitteelle.

Mobiilipelaaminen pyrähti lentoon, kun eri puhelinvalmistajat tarjosivat parantuneiden 3G-yhteyksien myötä virtuaalisen kaupan, kuten App Store, josta käyttäjä voi hankkia haluamiaan pelejä. Nykyisten vielä nopeampien 4G-yhteyksien myötä mobiilipelaaminen jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan. Supersuosittu Angry Birds -pelisarja oli ensimmäisiä koko maailman valloittaneista mobiilipeleistä. Tehokkaampien laitteiden ansiosta on ollut mahdollista tuoda mobiilipelimarkkinoille pelejä, joita ennen oli tarjolla vain konsoleille ja tietokoneelle. Tällaisia pelejä ovat muun muassa GTA: Vice City, Minecraft sekä Mass Effect -pelisarjasta käännetty mobiiliversio. Myös vanhempia pelejä, kuten The Sims, Prince of Persia sekä esimerkiksi vanhan Nintendon 8-bittiset pelit, on aloitettu siirtämään mobiilialustoille.

Pelivalmistajat ovatkin ymmärtäneet mobiilipelaamisen olevan oikea rahasampo ja peleihin onkin lisääntyvässä määrin tullut pelin sisäisiä ostoja mahdollistavia ominaisuuksia. Pelin sisällä voi oikealla rahalla ostaa helpotuksia, jotta eteneminen pelissä tai pelihahmon kehitys olisi nopeampaa. Tämä on hyvä asia jos peli mahdollistaa etenemisen myös ilman pakko-ostamista. Näillä näkymin mobiilipelaamisen kasvulle ei ole mitään estettä ja tulevaisuudessa tullaan varmasti näkemään entistä monipuolisempia ja näyttävimpiä pelejä yhä koukuttavammilla ominaisuuksilla varustettuina.