Shakki

Mistä shakki on kotoisin? Siitä kiistelevät niin Persian alue, Kiina kuin Egyptikin, joten aivan varmuutta asialle ei ole. Mutta se on varmaa, että shakki on strateginen lautapeli, jota pelataan 8×8 ruudun kokoisella pelilaudalla, yleensä mustavalkoruutukuvioisella ja kummallakin on käytössä 16 nappulaa. Kummankin pelaajan nappulat ovat eri väriset, toisen mustat toisen valkoiset, ja ne jaetaan sotilaisiin (8 kpl) ratsuihin (2), torneihin (2), lähetteihin (2) kuninkaaseen sekä kuningattareen. Tätä nappulalaumaa voidaan kutsua armeijaksi. Pelin pääidea on saada toisen tärkein nappula eli kuningas saarretuksi niin, ettei toinen pystyy millään laillisella siirrolla enää tätä hyökkäystä torjumaan. Tämä on siis shakki. Shakkimatista puhuttaessa tarkoitetaan, kun pelaaja saavuttaa tämän tavoitteensa. Mutta monet pelit päättyvät joko luovutukseen tai sovitaan, ettei kumpikaan voita, kyseessä on siis tasapeli.

Jokaisella nappulalla on pelin alussa oma paikka. Lähimpänä itseä olevalla rivillä keskellä on kuningasperhe, näiden vieressä lähetit, sitten ratsut ja kulmissa tornit. Toisella rivillä on kaikki sotilaat yhdessä rivissä. valkoiset nappulat aloittavat pelin, ja kullakin nappulalla on oma kulkuratansa. Sotilas liikkuu suoraan eteenpäin, mutta voi syödä vastustajansa sivuttain. Lähetit liikkuvat pelkästään sivuttain, mutta eivät voi hypätä nappuloiden yli. Se pysyy siis aina samanvärisissä ruuduissa. Ratsujen liikerata on hieman L-kirjaimen mallinen. Ensin kaksi askelta eteen/taakse ja yksi sivulle. Tornit liikkuvat joko yhden sivulle tai eteen/taakse. Kuningatar voi liikkua tornien tai lähetin tapaan ja kuninkaan reitti kulkee yhden askeleen eteen, taakse, sivulle tai viistoon. Syödyt nappulat poistetaan kentältä ja kun kerran irrottaa otteen nappulasta, ei sitä voi enää perua.

Shakissa on hyvä miettiä jonkinlaista strategiaa muutama siirto eteenpäin. Tämän takia erät saattavat kestää välillä todella kauan kun pelaajat miettivät omia siirtojaan. Shakkia on myös tutkittu paljon ja on huomattu, että ihmiset jotka pelaavat shakkia, heidän looginen ajattelu ja muisti ovat paremmat kuin niillä, jotka eivät pelaa shakkia.