Neuvostoliitosta ei monella meistä ole kovin lämpimiä muistoja mutta kyseiseltä aikakaudelta voimme olla kiitollisia ainakin yhdestä keksinnöstä. Eräs kaikkien aikojen suosikkipeli nimittäin kumpusi neuvostoliittolaisten tiedemiesten ahkeruudesta. Vuonna 1984 maailma ei muuttunut Orwellin ”1984” kirjan mukaisesti, vaan Alexei Pajitnov niminen venäläinen tietokoneohjelmoija mullisti videopelien maailman. Myöhemmin Vadim Gersimov siirsi pelin IBM-pohjalle tehden pelistä vieläkin suositumman johtuen neuvostoliittolaisten omien tietokoneiden huonosta laadusta. Vuosien varressa pelialustat muuttuivat Amigasta, Nintendoon ja myöhemmin Game Boy:hin. Surullista oli kuitenkin se, etteivät pelintekijät saaneet ansaitsemaansa rahallista korvausta, sillä kommunismin järjestelmässä rahallinen voitto ei ollut yhtä tärkeä asia kuin ”yhteisöllinen jakaminen”.Hyväksi onneksi vuosia myöhemmin Pajitnov, josta tuli Yhdysvaltojen kansalainen, sai tekijänoikeuskorvauksia keksinnöstään jälkikäteen. Maailmanlaajuisesti huippusuosittu tetris ei siis suinkaan ole kotoisin Yhdysvaltojen Piilaaksosta, vaan Neuvostoliitto, joka oli Yhdysvaltojen kylmän sodan arkkivihollinen, inspiroi amerikkalaisia pelintekijöitä vielä tänäkin päivänä uusien pelien suunnittelussa. Ja kuten tulemme kohta huomaamaan, videopelit eivät ole ainoita tetris-pelin seuraajia.
Yksinkertaista viihdettä
Niille lukijoille, jotka eivät koskaan ole kuulleet, nähneet tai pelanneet tetris-peliä, käydään pikaisesti läpi tämän varsin yksinkertaisen pelin tarkoitus. Pelissä on yksinkertainen ruutu, jonka yläosasta putoaa sattumanvaraisesti erimuotoisia palikoita. Palikoita on seitsemän erilaista kappaletta, joita pystyy liikuttamaan eri suuntiin. Tavoitteena on asetella palikat palapelimäisesti toistensa kanssa niin, ettei palikkakasa kasvaisi. Aina, kun pelaaja asettaa putoavan palikan symmetrisesti alla olevan palan kanssa muodostaen suoran viivan, pino pienenee.Pähkinänkuoressa sanottakoon siis, että tavoitteena on pitää palikkakasa mahdollisimman pienenä. Tämä toki vaikeutuu ajan kuluessa, sillä palikat putoavat yhä nopeammin pakottaen pelaajan miettimään entistä ripeämmin. Tetris onkin yksi harvoista peleistä, jota pelatessa ihminen joutuu tekemään aivojumppaa.Tetriksen menestyksen salaisuus, kuten niin kovin usein hyvien ideoiden kanssa, on sen yksinkertaisuus. Peliä ei suoranaisesti voi pelata läpi tai voittaa, mikä on vastoin pelipsykologian perusolettamuksia. Usein peleihin jää koukkuun siksi, että niitä on vaikea suorittaa loppuun ja siten pelaaja haluaa pakkomielteisesti päästä haasteista läpi. Täten pitääkin kysyä, miksi tetris on niin suosittu peli? Jopa itse Pajitnov sanoi aikanaan, että hän jäi jo kehitysvaiheessa peliin koukkuun siitäkin huolimatta, ettei peli ollut vielä edes valmis. Deirdre Richardson puolestaan väittää, että ihmiset pitävät Tetriksestä, koska kerrankin heidän elämässään edes 10 minuutin ajan he voivat nauttia yksinkertaisesta haasteesta – palikoiden laittamisesta kasaan.
Monia eri pelivariaatioita
Menestykseen haluaa päästä käsiksi mahdollisimman moni matkija ja osa versioista on varsin luovia ja erinomaisia. Yksi varhaisimmista luovista tetris-variaatioista tuli luonnollisesti kilpailevalta pelintekijältä Konamilta. Tetris Poker-peli yhdistää kaksi suosittua vapaa-ajan aktiviteettia, tetriksen ja pokerin. Pelin yläruudusta putoaa pelikortteja, joita pelaaja voi lajitella 5×5 ruudukkoon, riippuen minkälaista pelikättä havittelee. Pelaaja näkee myös kolme seuraavaa korttia, jotka odottavat peliin mukaan putoamista. Peli onkin oiva yhdistelmä loogista ajattelua sekä hyvänlaatuista uhkapeliä ilman oikeaa rahapanosta. Lisäksi pokeritetriksessä Texas Hold’em- käsien arvot tulevat tutuiksi kuin huomaamatta.Lienee todenmukaista väittää, että hyvät tetriksen pelaajat ovat myös hyviä pokerin pelaajia. Nimittäin molemmissa peleissä strateginen ennakointi sekä äärimmäinen keskittymiskyky ovat elintärkeitä elementtejä. Toki pokerissa vastustajan aikeet ovat piilossa toisin kuin tetriksessä, mutta joka tapauksessa tetriksen vaatima looginen ajatteluprosessi voi olla erinomainen alkulämmittely pokerin pelaajien aivoille.Muille tavallisille tallaajille, älypuhelimet ovat uusi tapa nauttia tetriksestä. Erityisesti Applen iPhonen omistajille iTunes tarjoaa valtavan kasan erilaisia tetrisvariaatioita mitä värikkäimmillä teemoilla. Jopa kaikkien rakastama Bejewled-peli on kuin suora kopio tetriksen järjestelmästä! Ja mikä hauskinta, aina kun pakkaat laatikoita tai muita tavaroita esimerkiksi komeroon tai vaikkapa autoon, teoriassa pelaat oikean elämän tetristä.Loppujen lopuksi voidaankin väittää, että esimerkiksi legendaarisen Nokian matopelin ja tämän päivän Angry Birds pelit voivat kiittää juuri Pajitnovia menestyksestään. Jää nähtäväksi, mikäli Pajitnov pystyy kehittämään uuden pelin, joka muuttaisi maailmaan yhtä paljon kuin hänen suurin ylpeytensä tetris. Nykyään Pajitnov asuu Yhdysvalloissa ja on mukana mm. iOS- järjestelmän kehityksessä sekä Tetris-tyyppisten Xbox- pelien suunnittelussa.